:: BIHUN GORENG SINGAPORE CIK NINIE ::
Bahan2 mentah:
Pastilah Bihun (setengah peket.nk wat sikit jer)
Bawang Beso sebijik
Bawang putih 2,3 ketol
Lade itam Secukop rase
cili padi
(sepatotnye x payah tp aku suke letak supeye nmpk lbey mencabar tuk dimakan)
Ikan Bilis ekot suke
Sedikit ayam @udang@sosej@fishball@fishcake@telo ayam
(Kalo nak la..supaye kelihatan lbey menarik..hee)
Sayo spt Lobak@Sawi
Garam+pak aji
Cara pembikinan :
- Tumbuk ato blender lade itam,bawang beso,bawang putih,cili padi n ikan bilis. aku lbey suke tumbuk sbb lbey besh kot perasaannye..
- Tumis bende2 yg dah ditumbuk tadik, pastu letak air sket..pastu msokkan ayam ato bende2 yg seangkatan dgnnye tadik..then masokkan sayo2 peberet anda..opps sebelom itu sile msokkan garam n pak aji..ehee...
- Dah msokkn sume2 bahan tu barula boley masokkan bahan utame iaitu bihun..gaul la bihun tsebot supaye sebati...setel..sedap dihidang ketike panas..mmg btol2 ho liaw..ahhhaaa~
pas da siap masak+makan+wat koje umah+makan obat+mandi, aku pon ngadap la incek laptop neh..dgn harapan dptla menyiapkan sedikit koje skolah..tp tibe2 aku rse cm ade satu aura ketidoran dlm diri aku...boley tdo lagi ke walopon da bgon lmbat tadik?? ah redah jela..aku janji tdo dlm 10 minit jek..(sile jgn pcaye!!) ahhaaa..sekian~ZZZZzzzzz
sungguh poyo tul... konon biologicalclosk ko rosak.... gediksss...... mcm sedap je bihun sgpore ko... asal tak hntr kat aku... kebulur aku arinie... dgn keadaan tak mengijinkan aku tuk bergerak cergas... memaksa aku memerap kat umh.... huhuhuuh
ReplyDeleteahaaaa..ade org ckp,kalo sakit xley makan bihun...lg2 bihun singapore..kne mkn bubur nasik tawar jer..sbb tu aku x antar kt umah ko aritu..kikiki~
ReplyDelete